Er zijn maar weinig combinaties die zo goed bij elkaar passen als oesters en champagne. Maar waarom passen deze twee delicatessen zo goed bij elkaar? Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat oesters en champagne beide stoffen bevatten die voor een umami smaak zorgen. Umami is, samen met zoet, zout, zuur en bitter, een van de vijf basissmaken die menselijke smaakpapillen waarnemen. Veel mensen associëren umami met vlees, maar deze smaak komt ook voor in zowel oesters als champagne. De ziltigheid van de oesters past perfect bij de mineraliteit van de champagne!
Oorsprong van oesters & champagne
De oester is een van de oudste diersoorten op aarde. Er zijn fossielen van oesters gevonden die rond de 520 miljoen jaar oud zijn. Je kan namelijk bij oesters zien hoe oud ze zijn, want net als een boom heeft een oester jaarringen en elke ring staat voor 1 jaar. Nu we het toch over jaartallen hebben, is het eten van oesters niet altijd een delicatesse geweest. In de 17e eeuw was het eten van oesters namelijk heel gewoon. Pas toen oesters schaarser werden kregen ze de ‘status’ van nu. Net als oesters gaat de oorsprong van champagne ook jaren terug, het verhaal van champagne begon meer dan 1500 jaar geleden!
De strenge winters veroorzaakten problemen voor de wijnmakers, want hierdoor lag de fermentatie een tijdje stil. Dit resulteerde in de kenmerkende bubbels van champagne. Vroeger stond Champagne zelfs bekend als “le vin du diable” (de wijn van de duivel) vanwege de onverwachte fermentatie die de flessen deed exploderen. Het was pas in de 17e eeuw dat bubbels omarmd werden, waardoor wijnmakers hun methoden perfectioneerden om de bubbels te behouden.
In het volgende deel van deze blog komt de Champagnestreek aan bod!
Kijk voor meer informatie over champagne op www.to-mi-champagne.nl