De Champagnestreek

Het terroir van de Champagne streek was vroeger een grote binnenzee, ook wel de Bekken van Parijs. Het zakken van dit gebied bracht aan de randen gesteentelagen naar boven met enorm kalkrijke grond. Dit is ontstaan doordat deze binnenzee is opgedroogd en een dikke laag met fossielen van schaal- en schelpdiertjes heeft achtergelaten. Een van deze fossielen die je hier in de bodem veel aantreft is een kommavormige oester! De kalkachtige grond draagt bij aan de kwaliteit van champagne en geeft een smaak die ideaal is samen met oesters. 

 

De Champagne regio, gelegen in het noordoosten van Frankrijk, is niet zomaar een wijnstreek. Het is een erfenis, een beschermde titel die alleen kan worden toegekend aan sprankelende wijnen uit deze specifieke regio, dankzij de AOC-labeling van 1936. De combinatie van het klimaat en de unieke mix van kalk en kalksteen in de bodem creëren de perfecte omstandigheden voor de productie van de champagne. De Champagne is verdeeld in vijf subregio’s, elk met zijn eigen unieke kenmerken en smaken. Van de noordelijke Montagne de Reims tot de zuidelijke Côtes des Bar en elke regio heeft zijn eigen verhaal. 

 

Montagne de Reims

Montagne de Reims, het hart van de Champagne, is de thuisbasis van enkele van de meest grote Champagnehuizen zoals Veuve Clicquot en Mumm. Dankzij de ideale groeiomstandigheden hier, worden de druiven doordrenkt met zonlicht, terwijl de kalkrijke bodem zorgt voor een perfecte vochtigheidsgraad.

 

Marne Valley

Deze subregio is een historische vallei en bekend om de pinot noir druif. En wist je dat Dom Perignon hier de kunst van het maken van Champagne heeft geperfectioneerd?

 

Côte des Blancs

Als je van chardonnay houdt, dan is Côte des Blancs het paradijs. Met bijna 97% van de wijngaarden gewijd aan deze druif, is het geen verrassing dat dit gebied enkele van de beste witte wijnen ter wereld produceert.

 

Côtes de Sézanne en Côtes des Bar

Hoewel misschien minder bekend, zijn deze regio’s essentieel voor de diversiteit van de Champagne. Van de vroege rijping van druiven in Côtes de Sézanne tot de historische wijnhutten in Côtes des Bar, elk gebied draagt bij aan verschillende smaken en tradities.

 

Epernay

Epernay, deze stad ligt midden in de Champagne-regio en wordt ook wel gezien als de hoofdstad van de Champagne. 

 

Kijk voor meer informatie over champagne op www.to-mi-champagne.nl 

Winkelwagen