Oesterblog

Oesterblog

‘De R zit in de maand en dat betekent maar één ding; oesters!’

De R in de maand betekent niets meer dan oesters naar binnen gieten. Welke oesters zijn het lekkerst, is er nog teken van leven als de oester voor je neus ligt? En wat heeft de oestervorm met de smaak te maken?

Verse oesters bewaar je in de koelkast en kun je maximaal 10 dagen na de verpakkingsdatum eten. Een verse oester ziet er nog een beetje vochtig uit en voelt zwaar aan. Als je oesters gaat eten dan maak je deze maximaal 1 uur van tevoren open en giet je het water dat in de schelp ligt eruit. Erna vormt zich in de schelp opnieuw een beetje vocht, dit kan je tegelijkertijd met de oester in je mond laten glijden. Als hij al geopend is kun je testen of de oester nog een beetje beweegt. Prik met je nagel of een mespunt tegen de rand van de oester en kijk of hij nog leeft. ja.. het is waar. Rauwe oesters leven nog als jij ze in je mond steekt.

Het lekkerst zijn de oesters van september t/m mei. Dan zijn ze wat vettig van smaak, vanwege de voortplantingsperiode. De oesters worden tegenwoordig zo gekweekt dat ze het hele jaar door te krijgen zijn. Een oesterkweker werkt 3 tot 4 jaar aan elke oester die jij binnen een paar seconden je keel in laat glibberen.

In Frankrijk wordt het formaat van de Franse oester uitgedrukt in de cijfers 0 tot 5. Waarbij O groot is en 5 het kleinst. Daarnaast zijn er in Frankrijk twee hoofdsoorten: Les plates (platte oester) en Les creuses (holle oester). De oester die je het meest tegenkomt in restaurants zijn de holle oesters; creuses.

Er zijn nog meer holle oestersoorten (uit Frankrijk):

 • Gewone creuses (‘pleine mer’, uit oesterbanken in zee). – Creuses de pleine mer zijn het zoutst.
 •  Fines de claires (oesters die nog een tijdje in brak water zijn ‘opgevoed’, in een zogeheten claire, een oude zoutpan). – Fines de Claires zijn mild van smaak en vlezig qua bite.
 • Spéciales de claires (die nog langer in de claire blijven en extra voedsel krijgen). – De spéciales zijn het vlezigst en volst van smaak.

Weetjes

  • Des te groter en dikker de oester, des te minder zout hij is.
  • De grootste oester ter wereld is gevonden in België, 38 cm lang, 2 kilo en heeft een leeftijd van 25 jaar.
  • Fitgirls opgelet. Oester zijn goed voor je bikini-body, ze zitten vol proteïne, mineralen, vitamines en daarnaast bevatten ze amper vet en calorieën.
  • Verkoudheid voorkomen? Slurp ze achter elkaar naar binnen, oesters hebben een hoog zinkgehalte en dit zorgt voor een betere weerstand.

Ps: Koester je oester

Winkelwagen