Zeg ken jij de Oesterman?

Zeg ken jij de oesterman?

Zeg ken jij de oesterman? De oesterman uit… Amsterdam! Ik kende hem nog niet, tot een vriend van hem een koester je oester shirt voor hem bestelde. We kwamen met elkaar in contact en werden beide zo enthousiast dat we een verhaaltje erover schreven.

De oesterman uit Amsterdam heet Bas, is 44 jaar jon­­g en woont met zijn 4 kinderen, een wonderschone vrouw, een hond en kat op een woonark in Amsterdam. En daarnaast heeft Bas een fantastische baan, hij reist de hele wereld over voor zijn eigen bedrijf, een projectmanagement bureau; PRJCT WRKS.Bij elk bezoek in een andere stad proeft hij oesters. Wauw! Wat mij betreft een topcombinatie, overdag hard werken en jezelf daarna met oesters belonen.

Bas zegt dat de liefde voor oesters nog niet lang geleden is begonnen. Hij had wel eens oesters gegeten maar had hier niet direct een liefde voor. Dat begon om precies te zijn op 13 juni 2015 om een uur of half 6 ’s middags; Ik was overdag naar de afslag gereden in Ijmuiden en had daar lang staan praten met de visboer over oesters. Het wekte mijn interesse en later die dag toen ik de oesters opende onder het genot van een glaasje bubbels samen met mijn vrouw, ontstond ineens de oesterliefde…”

De allereerste oester, nog voor de echte oesterliefde, at hij met zijn oude vriend Vincent op een camping in Bretagne. Bas eet inmiddels 3-4 keer in de maand oesters, maar heeft ze zelf helaas nog nooit geplukt. Wel is hij eens bij een oester ‘boerderij’ geweest op Ile D’Oleron in Frankrijk.

Als Bas oesters eet dan maakt hij ze zelf klaar, behalve in een restaurant natuurlijk. Bas bewaart ze in de koelkast en als ze eenmaal uit de koelkast zijn dan liggen ze in een schaal met een beetje ijs. Qua dressing vindt hij alleen peper of alleen citroen lekker, maar de allerlekkerste dressing blijft toch fijne uitjes en rode-wijnazijn. En daarbij is volgens hem een stijf dichtgeknepen oester, die nog echt onder druk staat vol met zeewater, het lekkerst. Het perfecte oester-recept: Vers, goed, rauw, in goed gezelschap en klaargemaakt met liefde en geduld. Als ik aan Bas vraag welke wijn hij aanraadt om bij oesters te drinken zegt hij “Een Sancerre of een Tourraine. Mocht dat niet in de buurt zijn, zowieso een Sauvignon.”

Omschrijving van Bas als hij een oester eet: Het is een lekker gevoel in mond, de zilte smaak, de structuur, de afdronk… een kleine sensatie. En dan ook nog de juiste wijn erbij. Zalig.”

Oesterinfo van de oesterman
In Bas zijn optiek kan je in de maanden Oktober en November het best oesters eten. En het land waar ze de lekkerste oesters hebben is toch wel Frankrijk. Al mogen Australië, Zuid-Afrika, Nederland, België en Ierland er ook zijn qua oesterkwaliteit. De oester uit Frankrijk; Gillardeau + in de buurt van La Rochella + in Oktober = de beste oesters ter wereld. De Gillardeau’s, als ze lekker klein en stevig zijn, vindt Bas de goddelijkste oestersoort die er is.

De bekendste oestersoorten in Bas zijn ogen:

  • Fines-de-Claires
  • Umami’s
  • Gillardeau’s
  • Zeeuwse Platte
  • Wad-oesters

Tips van oesterman
Restaurants in Amsterdam om oesters te eten: Vis en Tijger op de Lindengracht, Panacha op de Ten Kate Markt of The Seafood Bar op de van Bearle of Cafe Amsterdam in de Staatslieden Buurt. Bas zijn lievelingsplek is de Fiskbar in Antwerpen. Boven dit alles, thuis op het vlot samen met zijn vrouw.

Ps: bas zijn 10-jarige dochter heeft vorig weekend haar eerste oester gegeten en ze vond het lekker!

Winkelwagen